Η ΦΩΛΙΑ της Ανθούλας στο Σπόα Καρπάθου!
Ένα από τα γευστικά μυστικά της Καρπάθου είναι και η ΦΩΛΙΑ,της Ανθούλας και του Γιώργου Δημάρχου.Το δεύτερο καφενείο στην είσοδο του χωριού Σπόαέχει όλα εκείνα τα χαρίσματα για να σε τσιγκλήσουν,να σε προκαλέσουν να το επισκεφθείς,να δοκιμάσεις τις γνήσιες καρπάθικες γεύσειςκαι για λίγο να γυρίσεις πίσω το χρόνο!
Από τη μια το στενό δρομάκι, πέρασμα για το χωριό,από την άλλη το μπαλκόνι της ΦΩΛΙΑΣ που οδηγεί ευθείαμέσα στο πιο ανόθευτο Αιγαίο.Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή αφορμή, μια βόλτααπό το Σπόα για να γευτείτε την ολόδροση σαλάτα με εποχιακά κηπουρικά,τα αφράτα παντζάρια, τις μικρές ελίτσες, τα φύλα κάπαρης,τα ντόπια αυγουλάκια, το Συμιακό γαριδάκι (σίγουρα έπρεπε να το λένε καρπάθικο),το φρέσκο μανούρι και βέβαια οι διάσημες παστές Μένουλες,που κολυμπούν στο λάδι, όλα παρέα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί και καρπάθικες κουλούρες.
Οι δύσκολες σκέψεις, το κρασί και το ρακί, έρχονται σε δεύτεροή καλύτερα σε τρίτο ρόλο, μοιραία γινόμαστε γευσιγνώστεςκαι υποκλινόμαστε στην μαστόρισσα Ανθούλα!Ύστερα δεν αργούν, στο τραπέζι παίρνουν θέση οι χειροποίητεςμακαρούνες με τη τσίκνωση, το αγριάδι με τα φασολάκια, το καλαμάρι με το μελάνι του.Δε λείπει βέβαια το παστίτσιο κι ο μουσακάς,ούτε εκείνες οι αλάνθαστες τηγανιτές πατάτες,έτσι παντρεμένες με το χοντρό αλάτι, ζευγάρωμα ήλιου και θάλασσας,σαγηνεύουν και βασανίζουν τα ήδη κουρασμένα πιρούνια μας.
Τα μικρά θαύματα, φτιαγμένα από τα χέρια της Ανθούλας, αλλάζουν τα δεδομένα.Από τα μαγειρευτά και το τσουκάλι στην ολόφρεσκη ψαριά απότα δίχτυα του συζύγου και του γιού της Ανθούλας.Η ΦΩΛΙΑ άνοιξε από το 1989, για 29 χρόνια η πόρτα είναι ανοιχτή όλους τους μήνες,πέρα από το φαγητό είναι το καφενείο της συνάντησης, φιλόξενοςτόπος για να ξαποστάσουν οι περαστικοί ταξιδιώτεςκαι να κάνουν ένα μυστικό ταξίδι, ένα πέρασμα στις αυθεντικές γεύσεις της Καρπάθου.